Databáze Naši politici Vám poskytne ověřená data o krajských zastupitelích

Publikováno: 19. 8. 2020

Naši politici je webový portál sloužící k dohledávání informací o politicích spuštěný na začátku června 2020 pod záštitou Transparency International ve spolupráci s Česko.Digital a organizací Hlídač státu. Hlavním cílem projektu je přinést široké veřejnosti unikátní a faktický přehled informací o českých politicích, který dosud v takové podobě neexistoval.

Celý projekt je postavený na digitalizaci, aby se co nejméně informací muselo dohledávat ručně a aby databáze neztrácela na aktuálnosti. Velká část dat je tak sbírána strojově na rozdíl od původu projektu, kdy stejnojmenné sdružení po dobu deseti let od roku 2008 vytvářelo takovouto unikátní databázi s využitím otevřených zdrojů ručně. Proto po adoptování projektu Transparency International vytvořila spolupráci s Hlídačem státu a Česko.Digital, kteří na projektu odvedli a stále odvádějí velkou práci.

Rozšiřování databáze před krajskými volbami

Vzhledem k aktuálně se blížícím krajským volbám, které se uskuteční 2.-3. října 2020, právě teď probíhají kontroly profilů současných krajských zastupitelů, které budou zveřejněny současně s výsledkem monitoringu voleb. Ten právě teď probíhá a jeho vyhodnocení bude zveřejněno ve druhé polovině září, dostatek času před volbami samotnými.

Co projekt Naši politici dělá a komu je určený?

Celý projekt je postavený na myšlence, že voliči si nechtějí číst životopisy politiků, kde různé důležité informace chybí. Když narazím na politika, o kterém jsem nikdy neslyšel, tohle by měl být první nástroj, po kterém sáhnu. Protože tady si o něm přečtu pouze fakta – nebude to Wikipedie, kde může informace kdokoliv upravovat. Tenhle nástroj je postavený na tom, že za každou informací je nějaký zdroj, takže se člověk může spolehnout, že to, co vidí, pochází z ověřené databáze. Takže si může lépe vytvářet podložený názor.

Více v rozhovoru s Milanem Eiblem, vedoucím analytikem TI, a Davidem Kotorou, vedoucím komunikace TI.

Na našem webu používáme cookies. Cookies jsou soubory, které slouží k měření funkčnosti webu, přizpůsobování obsahu webu, napomáhají tomu, abyste na našem webu byli spokojeni. Využíváním webových stránek s tímto souhlasíte. Další informace >