TI se chystá na monitoring prezidentských voleb 2023

Publikováno: 27. 10. 2022

Pražský hrad | zdroj: TI

Termín nadcházejících prezidentských voleb se rychle blíží – první kolo historicky již třetí přímé volby prezidenta České republiky proběhne 13. a 14. ledna 2023, a také volební kampaně některých kandidátů jsou již v plném proudu.

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) vyhlásil termín voleb dne 27. června 2022, čímž současně oficiálně zahájil předvolební kampaň. Česká kancelář Transparency International (TI) se už tradičně v rámci projektu Transparentní volby chystá právě transparentnost předvolebního klání monitorovat a zajistit tak občanskou kontrolu tam, kde legislativa upravující průhlednost kampaní nedostačuje. 

Ani tentokrát nebude chybět hodnocení transparentnosti podle předem stanovených kritérií, která požadují proaktivní přístup kandidátů k vedení svých kampaní. Dále se budeme intenzivně věnovat i neméně významnému sledování a analýze aktuálních marketingových trendů a přesvědčovacích strategií, které se v kampani uplatňují, monitorování dění na digitálních sítích či trendům ve výdajích na kampaň. 

Sledujte proto náš web transparentnivolby.cz, na kterém budeme od listopadu postupně zveřejňovat průběžné komentáře a výstupy z našeho monitoringu

O projektu Transparentní volby

Monitoringu předvolebních kampaní se v TI v rámci projektu transparentnivolby.cz věnujeme pravidelně už od roku 2012, kdy jsme aktivně sledovali první přímou volbu prezidenta.  

Základní myšlenkou je snaha poskytnout široké veřejnosti otevřené hodnocení transparentnosti kampaní před samotnými volbami. Za posledních deset let jsme tak vytvořili unikátní metodiku pro posuzování transparentnosti kampaní, zachycujeme trendy v oblasti politického digitálního marketingu i proměnu politických strategií.  

Hodnocení se tak stalo jedním z naších pravidelných příspěvků ke zlepšování politické kultury v České republice.