Poslední změna stránek 14.10.2013

TZ Aktualizace hodnocení otevřenosti kampaní prezidentských kandidátů – leden 2013

TISKOVÁ ZPRÁVA

Praha 8. ledna 2013

TI a Naši politici: Poslední hodnocení otevřenosti prezidentských kampaní, v monitoringu financování dále pokračujeme

 

Protikorupční organizace Transparency International a Naši politici aktualizovaly hodnocení otevřenosti kampaní prezidentských kandidátů. Jedná se o poslední hodnocení před volbami. Pod každým kandidátem najdete odkazy na přehled příjmů a výdajů z jejich volebních účtů a zejména odkazy na životopisy kandidátů a jejich nejbližších spolupracovníků, profilující kauzy a další investigativní podklady. Všechny informace o projektu jsou uvedeny na stránkách www.transparentnivolby.cz.

 

Výsledky třetího kola hodnocení, které se zaměřuje na zveřejňování informací o financování volebních kampaní, k 8. lednu 2013:

Jan Fischer

98 %

Táňa Fischerová

95 %

Zuzana Roithová

94 %

Přemysl Sobotka

92 %

Karel Schwarzenberg

90 %

Jiří Dienstbier

84 %

Vladimír Franz

82 %

Miloš Zeman

59 %

Jana Bobošíková 33 %

 

„Jsme rádi, že většina kandidátů tento monitoring vzala vážně, normálně s námi komunikovala a hlavně začala zveřejňovat mnohem více informací o své kampani. To je ukázka politické kultury, kterou má prezident kultivovat a tento přístup oceňujeme,“ říká David Ondráčka, ředitel TI.

Přehled o financování jednotlivých kandidátů z jejich účtů je k dispozici na stránce http://www.transparentnivolby.cz/?page_id=15TI opět vyzývá všechny kandidáty ke zveřejnění cen mediální inzerce, aby bylo možné porovnat získané slevy, definovat cenu obvyklou (předpokládanou prováděcím zákonem) a vyjasnit jejich vazbu k započítávání nákladů kampaně do zákonem stanoveného limitu.

„Teprve až ve chvíli, kdy kandidáti otevřou financování své kampaně, je možné se zaměřit na hlubší otázky spojené s financováním – slevy na inzerci, reálné dárce a sponzory a také započítávání všech nákladů od začátku kampaně do zákonem stanoveného limitu. Bohužel řadu důležitých údajů se volič dozví až po odevzdání kompletního účetnictví – otázkou ale i v tomto případě zůstává, jak detailní podklady nakonec kandidáti a jejich týmy předloží. V neposlední řadě také narážíme na nejasnost ustanovení některých paragrafů prováděcího zákona“, komentuje Petr Vymětal z katedry politologie FMV VŠE v Praze a člen správní rady TI.

„Významnou investigativní součástí projektu jsou zpracované životopisy kandidátů, jejich nejbližších spolupracovníků a jejich profilující kauzy a obchodní vazby,“ dodává Jiří Fiala z občanského sdružení Naši politici. U každého kandidáta najdete odkaz a souhrnné informace jsou k dispozici na www.nasipolitici.cz/cs/volby/volby-prezidenta-2013.

TI chce tímto projektem přispět k nastavení vyšší laťky otevřenosti nejen prezidentských, ale všech dalších politických kampaní. Zároveň se snaží na praktických příkladech poukázat na konkrétní nedostatky zákonných pravidel pro financování stran a kampaní a pomoci je nastavit výrazně lépe. TI realizuje projekt společně s občanským sdružením Naši politici. Velký díl práce na něm odvádí také studenti Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Praha.

Kontakt:

David Ondráčka (TI), tel: 605 814 786, ondracka@transparency.cz.                                                 

Podpořte boj proti korupci! Více na www.transparency.cz

Tags:

Comments are closed.